BOTA

Pirja e qumështit rrit rrezikun e kancerit të prostatës me 25%

19:01 - 14.06.22 Gazeta Shqiptare
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Konsumimi i tepërt i produkteve të qumështit, veçanërisht qumështit, rrit shanset për zhvillimin e kancerit të prostatës, krahasuar me konsumin e moderuar, sipas një studimi të ri. Nga ana tjetër, sipas studimit të publikuar në American Journal of Clinical Nutrition, nuk u gjet asnjë korrelacion midis rritjes së rrezikut të kancerit të prostatës dhe marrjes së kalciumit nga produktet jo qumështore, duke sugjeruar që substanca të tjera përveç kalciumit luajnë një rol të rëndësishëm në shfaqjen e kancerit.




“Gjetjet tona mbështesin prova të tjera se produktet e qumështit janë një faktor rreziku për kancerin e prostatës”, tha Gary Fraser, studiuesi kryesor i studimit dhe profesor në Shkollën e Shëndetit Publik të Universitetit Loma Linda.

Në veçanti, meshkujt që konsumonin rreth 430 gram bulmet në ditë (1 filxhan άνια qumësht) kishin 25% më shumë rrezik për kancer të prostatës, krahasuar me meshkujt që konsumonin vetëm 20,2 gram qumësht në ditë (1/2 filxhan qumësht një ditë). Përveç kësaj, rritja ishte edhe më e madhe te meshkujt me mbingrënie, krahasuar me meshkujt me zero konsum të qumështit në dietën e tyre.

Ekipi hulumtues analizoi të dhënat nga rreth 28,000 amerikanë që nuk kishin kancer në fillim të studimit dhe i monitoroi ata për rreth tetë vjet. Pjesëmarrësit plotësuan pyetësorët për zakonet e tyre të të ngrënit, si dhe informacione të tjera personale, si historia familjare e kancerit të prostatës, aktiviteti fizik, konsumimi i alkoolit. Gjatë këtyre tetë viteve, 1,254 raste të reja të kancerit të prostatës u raportuan midis pjesëmarrësve.

Dr. Fraser vuri në dukje se rezultatet kishin pak ndryshime në varësi të faktit nëse produktet ishin me yndyrë të plotë ose me pak yndyrë, ndërsa nuk kishte korrelacione të rrezikshme me djathin dhe kosin. Gjithashtu, në analizën e tyre ata veçuan marrjen e kalciumit nga burimet bimore dhe nga produktet e qumështit, nëpërmjet një modeli statistikor.

Një faktor tjetër që duhet theksuar është se rritja e rrezikut nuk shkoi paralelisht me rritjen e konsumit për 50 gram, pra rreziku nuk u rrit ndjeshëm me rritjen e konsumit: vëren Dr. Fraser.

Kjo lidhje e qumështit me shfaqjen e kancerit të prostatës shpjegohet nga hormonet, sipas Dr. Fraser. Rreth 75% e lopëve janë shtatzënë dhe kanceri i prostatës është një kancer i lidhur me hormonet. Përveç kësaj, studimet e mëparshme kanë lidhur marrjen e qumështit dhe proteinave të tjera shtazore me nivele më të larta në gjak të një hormoni, faktori i rritjes i ngjashëm me insulinën-1 (IGF-1), i cili mendohet se promovon disa lloje kanceri, përfshirë kancerin e prostatës.

Megjithatë, Dr. Fraser beson se nevojiten studime të mëtejshme për të hetuar se si konsumimi i qumështit mund të rrisë rrezikun e kancerit të prostatës . Këshillon ata që kanë histori familjare të kancerit të prostatës ose faktorëve të tjerë të rrezikut që të jenë “të kujdesshëm” me konsumimin e qumështit. Së fundi, ai vë në dukje se studimi nuk vërteton ende me siguri se qumështi shkakton kancer të prostatës.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.